Cuides els teus ronyons?

Pots viure de manera normal amb tan sols un 20% de la teva funció renal. El que passa és que, en Medicina Tradicional Xinesa, als Ronyons s’hi allotja el Jing, una substància-essència que fa funcionar física, energètica i emocionalment el cos. El Jing és com una bateria del cotxe: quan s’acaba el líquid de la bateria, el cotxe “mor.  Un mal gradual als teus Ronyons sovint passa desapercebut durant molt de temps. El primer símptoma de deficiència de Ronyó és el cansament infinit o el dolor lumbar. Una de les senyals d’alarma que ens dona el cos quan el Ronyó no funciona bé és la caiguda de cabell, tant en homes com en dones. Tanmateix, altres senyals d’alarma són: tinnitus-acúfens, sensació constant de fred, sensació constant de calor interna, suor al mínim esforç, suor nocturn a la zona del pit, mans i peus sempre freds o pel contrari, sempre bullint.

Els nostres ronyons son un regal del cel. Produeixen hormones, filtren la sang, absorbeixen els minerals, produeixen la orina i ajuden a mantenir un equilibri àcid-alcalí saludable. En MTX els considerem el seient de l’energia essencial de vida. Hi ha diferents tipus d’energia (Qi = energia vital, Jing Qi/Yuan Qi=energia essencial) i el seu bon funcionament afavoreix que el Shen Qi (essència de la ment) estigui estable i serena. Del contrari, podem sentir nervis, estrès, ansietat, pensament obsessiu, contractures, hipertensió, calor a la cara…

Alguns dels hàbits que perjudiquen els teus ronyons són:

Begudes de llauna: El consum de dos o més begudes gasoses al dia està relacionat con un major risc de malaltia renal. La proteïna a la orina (proteïnúria) és un senyal que el ronyó que comença a estar malmès, però en aquesta fase, la malaltia encara por ser reversible.

Fumar: s’ha relacionat amb l’arterioesclerosi. L’estrenyiment i enduriment dels vasos sanguinis afecta el subministrament de sang a tots els òrgans vitals, incloent els ronyons. Dues cigarretes al dia son prou com per duplicar el número de cèl.lules endotelials presents a la sang, i això és un senyal de mal arterial.

Deficiència de vitamina B6: Una dieta saludable és important per a una bona funció renal. La deficiència de vitamina B6 augmenta el risc de càlculs renals. Per a una funció renal òptima, necessitem consumir al menys 1,3 mil.ligrams de vitamina B6 diàriament. Les fonts més riques d’aquesta vitamina són el peix, els cigrons (afarta’t d’hummus casolà!), patates i verdures amb midó (iuca) i fruites no cítriques (ecològiques, si us plau!).

Falta d’exercici: L’exercici diari és una altra manera de protegir-te els ronyons. El manteniment d’un pes saludable redueix la possibilitat de pedres al ronyó. Camina ni que sigui mitja hora al dia, home!

La deficiència de magnesi: Si no prens prou magnesi, el calci no pot absorbir-se ni assimilar-se de manera fàcil, cosa que pot generar una sobrecàrrega de calci i la formació de càlculs renals. Per tal d’evitar això, és bàsic consumir verdures de fulla verda, llegums, llavors i fruits secs. L’alvocat és una bona font de magnesi.

Interrupció freqüent del son: A tots ens agrada una bona nit de son i els nostres ronyons també ho agraeixen. L’alteració crònica de la son genera malaltia renal, al temps que uns ronyons que no funcionen bé, generen son amb despertars. Tenim un rellotge orgànic que respectar, si volem bona i llarga vida.

No beure prou agua o beure aigua de l’aixeta: Quan tenim set, en realitat el cos ens demana minerals, més que no pas “líquid”. Si no veus prou o veus aigua que no duu prou minerals, malmets el teus ronyons. Un organisme deshidratat, demanarà afartament de menjar (dolç) a les tardes.

Aguantar-te el pipí: Quan la natura crida, has d’escoltar-la. La retenció d’orina és una  mala idea, perquè afavoreix la insuficiència renal o la incontinència.

El consum excessiu de sodi:  La sal és important per al cos, però seria bo limitar-ne el consum. Els aliments en estat natural, de fet, ja porten sal, la natura ha pensat en tot, per a nosaltres.  Prendre massa sal apuja la tensió arterial, posa en compromís el cor i això tensiona els ronyons. Si prens productes envasats, t’estàs empassant més sal de la que creus, sense adonar-te. El màxim diari és de 5,8 grams (en total!).

El consum de cafeïna:  Sovint prenem més cafeïna de la que creiem. Està present a molts refrescs i gasoses. La cafeïna també puja la tensió arterial, a més que et pot dificultar la son (i trenques el teu ritme circadià), cosa que també fa mal els ronyons ni a la teva pell. Si vols una pell estupenda, deixa el cafè! Si no arranques ni funciones al matí sense cafè, aleshores és que el teu ronyó ja no te prou energia com per engegar la maquinària. Vine a acupuntura i t’ajudem.

Abús de medicaments: Prenem medicaments massa sovint, en dosi massa grans, i de manera incorrecta. Totes les drogues farmacèutiques tenen efectes secundaris i algunes d’elles provoquen mal als ronyons. Busca alternatives respectuoses amb el teu cos.

Excés de proteïnes d’origen animal: L’excés de proteïna animal a la dieta també afecta els ronyons. El subproducte de la digestió de les proteïnes animals és l’amoníac – els ronyons treballen de valent, per neutralitzar-lo-. Més proteïna animal significa més esforç per als ronyons, que acaben esgotant-se. A més, el teu còlon tampoc li agrada fer tanta feina, i pot acumular residus (malgrat facis caca cada dia). No tothom, però s’ha de fer vegetarià. En dones, el vegetarianisme, és especialment nociu, perquè afavoreix l’osteoporosi i el mal funcionament de la Melsa.

El consum excessiu d’alcohol: Les toxines que es troben a l’alcohol malmeten el fetge. En MTX els ronyons son la mare del fetge. Per tant el ronyó haurà de treballar de valent per apaivagar els efectes de l’alcohol al fetge.

Podem ajudar-te amb totes aquestes eines:

La salut porta implícita una bona qualitat de vida, una bona alimentació, un bon descans, un bon sexe i una bona estabilitat emocional. Demana’ns informació sense compromís!

Núria Esther Garcia Yuste

Psicoterapeuta, Acupuntora nº80577 de la Societat d’Acupuntors de Catalunya (SAC) y de la Asociación de Acupuntores de España (AAE)

nuria@nairem.cat   600 235 631   www.nairem.cat