Fumar (et) mata (de pena)

“Surto fora a fer-me una cigarreta, i així no em cabrejo”. Quants cops hem sortit a fumar per no entrar en discussió amb una persona o davant d’una situació? Sabíes que fumar fa les funcions d’extintor de ràbia? Quan fumem, el fumo del tabac se situa als pulmons (a més d’entrar al torrent sanguini) els quals, segons la Medicina Tradicional Xinesa, allotgen la tristeza. Així, quan la ràbia “puja” pel cos, el fumo del tabac extingeix les seves flames ardents. L’energia de la ràbia te tendència a ascendir el Yang de Fetge i el fum del tabac té tendència a descendir l’energia. Per això una cigarreta ens calma l’enuig.

Hi ha dos emocions que poden ser contràries, és dir, cadascuna és en un plat de la balança: la tristesa és antagònica a la ràbia. Si em poso trist, m’és difícil (o impossible) treure la meva ràbia. A més, la tristesa constant és més suportable que la ràbia constant, potser més còmoda. I si em guardo la meva ràbia, amb el temps puc patir bruxisme, tensions musculars, pedres a la vesícula, sagnats interns. Guardant-me la ràbia arribaré al ressentiment, cosa que podria produir-me quists o bultos en el meu cos.

Sovint el tabac sembla que ajudi a afluixar el nivell d’ansietat. Això significa que el tabac “omple” un espai “buit” al nostre cor. Fixa’t en el Camp Energètic de l’ansietat i la soledat:

És important remarcar que el tabaquisme porta associat un nivell important de tristesa, i si hi ha tristesa, hi pot haver escepticisme, poca il·lusió o manca d’alegria. Una vida plena de “pols gris”, lineal, “normal” y llisa, sense sobresalts (Gentian, en Flors de Bach). Quin preu estàs pagant per la comoditat emocional?

La complexitat d’aquesta addicció o fins i tot l’addicció als porros, cada dia més estesa, passa per abordar l’ansietat, la soledat, la tristesa, el comportament repetitiu i les conseqüències a nivell físic de l’addicció. Pot ser tractat de manera molt satisfactòria a través de l’auriculoteràpia. Tanmateix podem recolzar-nos en Flors de Bach com HeatherGentianWhite Chestnut i Centaury, i podem potenciar-ho amb medicaments homeopàtics como TabacumSephiaPulsatillaStaphisagria o Natrum Muriaticum.

De cara a abordar i sanar les ferides emocionals que jauen sota aquesta addicció, abordem també la complexitat d’un sistema digestiu possiblement malmès; Algunes persones alternen tabaquisme amb addicció al menjar, amb la qual cosa el nivell de toxicitat a l’organisme és elevat.

La ràbia és “la emoció tabú” ja que, ni és ben tolerada a la nostra societat, ni sabem identificar a la persona i el moment que ens la va generar -en realitat-. No és fàcil treure la ràbia que hem patit com a infant per part dels pares o familiars (sobre tot si sempre t’has portat ben, per part de la família, de les ex parelles, o per part dels caps a la feina.

Potser mai de la vida t’havies plantejat que, des que fumes, estàs “més tranquil”. És clar que sí! però pensa que si segueixes guardant-te la ràbia, és possible que te l’hagin d’extirpar -en un quiròfan- somatitzada en alguna part del teu cos.

Truca’ns sense compromís, podem ajudar-te!

Núria Esther Garcia Yuste

Psicoterapeuta, Acupuntora nº80577 de la Societat d’Acupuntors de Catalunya (SAC) i de la Asociación de Acupuntores de España (AAE)

nuria@nairem.cat   600 235 631   www.nairem.cat