“Doncs jo prenc lactis i no em passa res!”

Som a la cultura i la generació dels lactis. Es diu que aporten calci, que ajuden al creixement….Quan jo era petita, l’anunci dels Petit Suisse, deia que “alimenten com un bistec”. Per altra banda; vols prendre calci? Menja sèsam, ben mastegat per tal d’absorbir-lo bé 🙂

El teu cos és molt savi; quan se l’agredeix i ha de defensar-se constantment, entra en “mode estalvi”,claudicant davant determinades lluites. Per això, un cos intoxicat dorm estupendament fins i tot havent pres alcohol, molt cafè, sucre o lactis, cada dia. En un estat de sobre-intoxicació el teu sistema de defensa és adormit, cosa que significa que la teva flora digestiva ja no reacciona vers elements nocius.

Què és i per a què serveix la histamina?

La histamina és una substància química inflamatòria que es produeix naturalment al teu cos i és alliberada per les cèl·lules –mastòcits-, per a respondre a la presència d’una substància estranya.

En Medicina Xinesa sabem que els lactis, el cereal refinat i els sucres refinats sobre-estimulen i afavoreixen la producció d’histamina a l’organisme. D’això en diem Flema, Tan o Humitat interna.  Així, un cos sa, amb un Sistema Limfàtic i un Sistema Digestiu funcionant de manera òptima respon de manera agressiva a la presència d’elements desestabilitzadors. La resposta agressiva és visible quan, a les poques hores d’ingerir aquests productes, comencem a tenir mocs, picor a la gola, el nas, els ulls, al cuir cabellut, també amb sensació d’ofec o atacs d’asma. És aleshores quan el cos lluita amb totes les seves forces per a eliminar l’excés d’histamina que està sostenint. D’aquest estat se’n diu Histaminosi, i la seva durada depèn de la fortalesa i capacitat defensiva de l’organisme. Podem ajudar-nos temporalment de la homeopatia, amb Histaminum 9ch, malgrat sempre és important valorar, a consulta, què està passant en realitat.

Les conseqüències de consumir lactis de manera abundant o continuada són:

  • La teva Melsa (Sistema Estómac-Melsa-Pàncrees, en MTC) pot col·lapsar, impedint-te la correcta regulació de l’humor (líquid intern) i del Yin (fluids orgànics) del cos, cosa que afavoreix l’aparició de varius, prolapse d’òrgans o insomni per nerviosisme, per exemple. La cel·lulitis, de fet, és acumulació d’humitat interna, per deficiència de funcionament del Sistema Estómac-Melsa-Pàncrees.
  • El teu Fetge (Sistema Fetge-Vesícula Biliar) li serà més fàcil “atacar” la Melsa, cosa que ajuda/afavoreix la generació de quists a nivell intern (ovaris poliquístics, nòduls a les mames…), així com mals de cap per acumulació o estasi/estancament de Qi -energia-, ja sigui per estasi de Sang (Xue), d’energia (Qi) o ambdues.
  • La teva Vesícula Biliar i el teu Pàncrees entraran en excés d’activitat a l’haver de generar insulina que permeti estabilitzar aquesta pujada de sucre. Algunes persones senten confusió mental, marejos i son sobtada després de prendre lactis ensucrats o brioixeria industrial.
  • El teu Sistema Limfàtic (que és regulat per la Melsa, segons la MTC) haurà d’arrossegar quantitats ingents de tòxics, cosa que pot generar l’aparició d’estries de color morat (quan s’esquinça la pell), o fins i tot l’aparició de blaus a la teva pell, sense que t’hagis donat un cop. L’aparició espontània de blaus evidencia una insuficiència del funcionament de la Melsa.
  • El teu Sistema Digestiu (element Terra, en MTC) esdevindrà dèbil, cosa que disminuirà la presència de bacteris beneficiosos, augmentant la presència de fongs. Això fa que el teu tracte digestiu sigui una diana fàcil per als paràsits interns (que poden derivar en candidiasis, diarrees, intoleràncies alimentàries o Fibromiàlgia entre d’altres).
  • El teu Sistema Respiratori (Pell, Intestí Gruixut i Pulmó, en MTC) es veurà desbordat per una mucositat que no acaba mai, i pots sentir com una sensació d’ofec en alguns moments.

Tanmateix, si els lactis, el sucre refinat i el cereal/farina refinats formen part de teva dieta, però no tens cap d’aquests símptomes, fóra important valorar la possibilitat que teu cos hagi claudicat i estigui en mode “estalvi” per a no desgastar-se cada dia. En cas que fumis, has de saber que el tabac està assecant la humitat del teu cos (i també n’està evaporant les seves reserves de Yin -líquids orgànics-) i potser per això no tens mocs.

Si tens la sort que en prendre algun d’aquests aliments notes aquests efectes, agraeix la fúria amb la que tot el teu organisme defensa i restableix la teva salut.

Desitges restablir els teus patrons d’alimentació, son i emocions? Demana’ns visita informativa sense compromís! Podem ajudar a equilibrar el teu organisme a través de la Medicina Tradicional Xinesa treballant en sinèrgia entre:

Perquè la salut porta implícita una bona qualitat de vida, una bona alimentació, un bon descans, una bona estabilitat emocional, una sexualitat lliure i complerta i un organisme funcionant correctament.

Núria Esther Garcia Yuste

Psicoterapeuta, Acupuntora nº80577 de la Societat d’Acupuntors de Catalunya (SAC) i de la Asociación de Acupuntores de España (AAE)

nuria@nairem.cat   600 235 631   www.nairem.cat