Amb 4 hores de son, ja en tinc prou

Segur que coneixes algú que, por feina o per costum, va funcionant amb 4 o 5 hores de son. Hi ha persones que no mostren senyals de cansament en viure una dinàmica de vida i de son així. Bé, això és possible, perquè no sempre l’organisme té fortalesa com per emetre símptomes d’alarma.

Parlarem de la regeneració dels nostres òrgans durant el dia i la nit. Dormint menys de 8 hores al dia, malgrat no sentir-te cansat o cansada, estàs desajustant l’stock d’energia vital (Qi) del teu cos.

En Medicina Xinesa sabem que existeix un rellotge biològic que ens ajuda a restablir i equilibrar -per fases horàries- els nostres òrgans. Així cada òrgan precedeix, afavoreix i prepara al següent, en una cadena de salut sense fi. Cada òrgan (Zhang) o entranya (Fu), al seu temps, emmagatzema  una emoció. Si et desvetlles en algú moment de la nit o no pots dormir abans d’una determinada hora de la matinada, fixa’t en aquests punts:

 • 23:00 – 01:00: a la primera fase d’inici de descans, la teva vesícula biliar es regenera, repara i prepara per a l’assimilació, tant de la matèria alimentària com de la matèria emocional. Recordem que aquesta entranya (Fu) allotja la ira/ràbia.
 • 01:00 – 03:00: Després de la vesícula, el teu fetge (el magatzem de la sang) començarà a restablir-se al temps que netejarà la teva tu sang. A nivell emocional, el fetge recull el ressentiment (ràbia no exterioritzada o digerida). Trobem aquí la base de molts problemes digestius, amb un fetge col·lapsat per una alimentació nociva i per acumulació emocional, en aquest article pots profunditzar sobre el tema.
 • 03:00 – 05:00: Aquesta és la hora del pulmó. Típica franja de les apnees del son, hora de desvetllar-se en alguns fumadors i inclús quan tenim una puntada de preocupacions, el son se’ns acaba aquí. Sabem que la pell i el pulmó, en Medicina Xinesa, són el mateix òrgan (Sistema Pulmó-Intestí Gruixut-Pell). L’emoció que assimilen els pulmons és la tristesa. En aquest enllaç trobaràs més informació sobre la relació entre tristesa i tabaquisme.
 • 05:00 – 07:00: Temps per a l’intestí gruixut. Quan al cos se li permet la correcta auto-regulació, aniràs al lavabo en finalitzar aquesta franja horària. Aquí trobem emocions com el deixar anar i la confiança en donar i rebre.
 • 07:00 – 09:00: El teu estómac necessita la màxima atenció per a nodrir la complexa maquinària del teu cos (i de les teves emocions). Recorda què, en gran part, som i sentim allò que mengem. No esmorzant, estresses el teu organisme i això repercuteix greument en la resta del rellotge biològic, a través de la deshidratació, l’emmagatzemat de greixos, l’ansietat a mitja tarda que et fa caure en el dolç…D’aquesta manera afavorim un sistema digestiu debilitat, aquí en pots llegir més.
 • 11:00 – 13:00: S’activa el meridià (canal energètic) del cor. En Medicina Xinesa sabem que el cor (el Shen) és un centre emocional important, a més de nodrir el cos, la ment i l’esperit. Són les hores de màxima plenitud del Yang (energia, força, calor, apertura, entusiasme).
 • 13:00 – 15:00: Moment en què el meridià de l’Intestí Prim té la seva màxima potència.
 • 15:00 – 17:00: Moment de màxima activitat per a la bufeta i el seu llarguíssim meridià (que recorre des del dit petit dels peus, passant per l’esquena i el cap, fins al costat dels ulls). Bon moment per a depurar i garantir la hidratació del teu cos, per a preparar-lo per al descans.
 • 17:00 – 19:00: Hora punta per als teus ronyons, que t’ajuden a desinflamar la teva limfa, activar les teves defenses i drenar correctament el teu organisme. És un bon moment per anar tancant la jornada ja que, en disminuir el Yang (plenitud del dia, activitat, calor, sons i sorolls), va augmentant el Yin (introspecció, nit, fred, silenci).
 • 19:00 – 21:00: Del muscle que recull i sosté el teu cor se’n diu pericardi. Aquesta és la seva franja horària, per tant és un moment important per a l’activitat amorosa, sexual i emocional-afectiva. Som allò que sentim i allò que donem. Recorda tractar-te amb el mateix respecte, amor i cura amb el que tractes els teus éssers estimats
 • 21:00 – 23:00: Quan ja hauríem d’anar al llit, s’activa el San Jiao, que comprèn els 3 sistemes principals d’oxigenació, circulació, digestió/assimilació. Dormir és la millor manera d’acumular energia, perquè el teu cos eliminarà toxines innecessàries  mitjançant els líquids orgànics que es drenen a l’exterior.

El ritme desitjable per a una bona salut física/orgànica, mental, emocional i energètica reclama un descans nocturn des de les 23h aproximadament fins les 7h. Dormint menys hores o treballant a les nits, el què fas és faltar el respecte a teu organisme.

Tallant la son, la regeneració de l’òrgan en aquesta fase horària queda castrada, succeint-se aleshores un desajust en la resta de tasques pendents del teu cos. Hi ha persones que no se n’adonen de cap efecte en treballar de nit o en dormir poques hores de manera continuada. Això és possible perquè les nostres reserves de Qi (energia vital) però també Jing (energia heretada), són molt grans. De fet, arriba un punt que, esgotant el Qi, entrem en stock negatiu i consumim més d’allò què realment disposem. Valora les conseqüències en la teva salut d’aquí a 15 o 20 anys, si segueixes amb aquest ritme de vida tan productiu a nivell laboral, perquè se’t podria tornar una factura molt cara. Tracta la iaia o el iaio que serás, amb el mateix respecte, cura i amor amb el què el teu cos treballa per a tu cada dia.

D’ això i de molt més, en parlem al nostre Curs de Flors de Bach, Camps Energètics i Medicina Xinesa. Vols dormir bé, per sempre més? Demana’ns informació sense compromís.

Núria Esther Garcia Yuste

Psicoterapeuta, acupuntora reconeguda per la Societat d’Acupuntors de Catalunya

nuria@nairem.cat   600 235 631   www.nairem.cat  C/Robí 26, Barcelona