Viure amb la panxa inflada

Duus la panxa inflada gairebé tota l’estona? Et cau malament a l’estómac gairebé tot el que menjes? Aquests símptomes són comuns en moltes persones però que quelcom sigui comú no significa que sigui normal ni saludable. A la salut no hi ha dolor, inflor abdominal, insomni, restrenyiment, diarrea, ni mucositat (al pulmó o a l’intestí). És important ser conscient de la relació entre alimentació i emocions, o entre alimentació i insomni. Fins i tot entre alimentació, addiccions i mal de cap.

Sovint una dieta amb un alt grau d’histamina ens produeix malestar. Traduït a un llenguatge més entenedor significa, per exemple, que les conserves (en especial les llaunes metàl·liques de tonyina) i els lactis augmenten el nivell d’histamina/flema/mocs/humitat a l’organisme i això implica que la melsa es veu forçada a gestionar tota aquesta humitat. Aquesta mucositat no només afecta als típics mocs que semblen un refredat però no ho són, sinó que afecta la relació i equilibri humitat-sequedat general de tot el nostre Sistema d’Òrgans. Un excés d’histamina ens causarà dolor i inflor abdominal, diarrees, mal de cap, dolor muscular i articular, sensació de pesadesa general i fins i tot insomni. En Medicina Tradicional Xinesa, de la humitat/flema/mocs se’n diu Tan. I sabem que un excés de Tan perjudica la digestió, perquè genera fred intern, causa principal de les diarrees, gasos i les males digestions. Per altra banda, el fet de consumir aliments freds, crus o excés d’amanides genera també fred intern perquè no estem ingerint Yang o calor i per tant el sistema Estómac-Melsa-Pàncrees no pot funcionar correctament. Això és el que succeeix quan notes la panxa inflada quan només has menjat una amanida o un gaspatxo, per exemple.

Els símptomes més evidents de la presència d’histamina a l’organisme són:

  • Mal de cap, migranyes
  • Ansietat, pors
  • Síndrome premenstrual, cansament
  • Inestabilitat, marejos, vertígens
  • Fatiga crònica, falta d’energia, insomni
  • Cremor i dolor d’estómac
  • Femta pastosa, colon irritable
  • Envelliment i sequedat a la pell, dificultat per a curar ferides

Una altra de las qüestions importants en la nostra alimentació són els sucres i el cereal refinat. Precisament quan el Sistema Digestiu (Sistema Estómac-Melsa-Pàncrees) no funciona bé, el cos demanda constantment menjar coses dolces o menjar basat en el cereal, cosa que augmenta el desequilibri de l’organisme. Això, al seu temps, augmenta el nivell d’ansietat i nerviosisme i aleshores és el peix que es mossega la cua. A Nairem valorem la conducta alimentària del pacient per si la seva l’alimentació estigués taponant emocions o estigués servint de consol a la soledat o ansietat de la persona.

Alguns aliments “expansius” o amb tendència al Yang són els sucres, la xocolata, l’alcohol, els lactis, la carn, el cereal refinat, el marisc. Augmenten la nostra activitat, però en excés generen ansietat i nerviosisme.

Els aliments “contractius” o amb tendència al Yin són la fruita, el cereal integral, llegums, peix. Ens ajuden a relaxar, baixar bioritmes, i a descansar. Sempre és necessari l’equilibri entre el Yin i el Yang que mengem, i també cal valorar la hora del dia en què ho mengem. 

Les nostres eines són: la Medicina Tradicional Xinesa (acupuntura, auriculoteràpiaventoses, Dietètica Oriental i Farmacopea Xinesa), les Flors de Bach, la homeopatia, l’auriculoteràpia, el Camp Energètic i la psicoteràpia per a trobar l’origen del què et succeeix i ajudar-te a curar. Vam ser entrevistats a Ràdio Montornès en sobre aquest tema, si vols escoltar l’audio, clica en aquest enllaç. A més, a Nairem hem desenvolupat la unitat especial per a un Sistema Digestiu sà.

A Nairem fem créixer la teva salut per a ajudar-te a recuperar la teva vida, de manera que t’oblidis de la teva panxa.

Núria Esther Garcia Yuste

Psicoterapeuta, Acupuntora nº80577 de la Societat d’Acupuntors de Catalunya (SAC) i de la Asociación de Acupuntores de España (AAE)

nuria@nairem.cat   600 235 631   www.nairem.cat